Programok

- egy helyszín, sok lehetőség -

Szarvaskői vár

A várba felkapaszkodva pedig úgy érezhetjük, mintha terepasztalt látnánk magunk alatt. A festői sziklaszurdok fölé magasodó várat egyébként már 1295-ben említik az oklevelek, a település ekkor vámszedő hely volt. Sajnos a várat 1735 után lakói elhagyták és romba dőlt. A vártól érdemes még tovább kaptatni az Akasztó-hegyre, ugyanis a Bükk legszebb vulkanikus eredetű szikláin járunk, ahol a napsütésnek kitett oldalakon füves növényzetet, sziklagyepet találunk.

Kék-Túra útvonal

A faluból a túloldalon, Sirok felé kivezető kéktúra-útvonal évtizedek óta a II. Rákóczi Ferenc utcában és annak folytatásában hagyja el a települést, de a felette lévő dombokon újraéledő állattartás az utóbbi időben magát az utat is érintette, ezért szükség volt az útvonal újragondolására, egészen a határ fölött álló Egerlátó csúcsának tövéig. A Füzesabonyi Természetbarát Egyesület és Szarvaskő önkormányzatának segítségével 2017 végére készült el az új nyomvonal kijelölése, ami ugyan hosszabb és meredekebb lett, de néhány új látványosságot érint. Az emelkedő tetején aztán kiér az út a dombtetőkre, ahol az Egerlátó tövébe vezető úton egy látványos, miniatűr gerinctúra következik. Az út két oldalán az Eger és Szarvaskő fölötti dombokra és a Bükk-fennsíkra nyílik kilátás.

Major-tetői Vodafone kilátó

Ez a 360 méter magas kiemelkedés a község dél-keleti határában található. 2004-ben egy mobilszolgáltató épített ide átjátszótornyot, de erre csak úgy kapott engedélyt a községtől, ha egyben kilátót is épít ide. Ennek a kölcsönösen előnyös megállapodásnak köszönhetően a tornyot részben elfedi a fából készült kilátó, másrészt a turisták a 30 méteres magasságból elképesztő körpanorámát élvezhetnek. Rálátunk az apró településre és az Eger-patak vulkanikus szurdokára éppúgy, mint a Bükk-fennsík köveinek vonulatára, valamint a távolabbi Egerre. A kilátó egyszintes, de felülről fedett.
 

Keresztelő Szent János születése római katolikus templom

A község központjában ma is látható klasszicista stílusú kőtemplom 1840-1845 között épült, Keresztelő Szt. János tiszteletére szentelték fel 1845-ben. A kőfaragó munka Benkovics Mihály és Ledek Antal, míg a főoltárkép Balkay Ferenc nevéhez fűződik.

Csipkebogyó fesztivál

Minden év október hónapjának végén kerül sor a hagyományos Csipkebogyó fesztiválra, amelyen a helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, csipketeával, egész napos kézműves bemutatókkal, falukerülő túrákkal, játszóházzal, valamint kistermelők és népművészeti termékek vásárával várjuk kedves vendégeinket Szarvaskőn.
Scroll to Top